Máte problém se směnkou? Ozvěte se mi

Vyplňovací oprávnění (oprávnění vyplnit blankosměnku)

Vyplňovací oprávnění (oprávnění vyplnit blankosměnku)

Blankosměnka a vyplňovací oprávnění

Směnečné právo připouští tzv. dvoufázový vznik směnky, jenž spočívá v emisi blankosměnky a v jejím následném vyplnění na úplnou směnku. Jedním z pojmových znaků emise blankosměnky je udělení vyplňovací práva prvnímu majiteli této listiny.

Oprávnění vyplnit blankosměnku – vyplňovací právo

Vyplňovací právo sehrává zásadní roli při přeměně směnečného blanketu v úplnou směnku. Existence tohoto práva činí z doplnění chybějících údajů do blankosměnky regulérní akt přeměny zárodku směnky ve směnku úplnou. Oprávnění vyplnit blankosměnku určuje obsah budoucí vyplněné směnky a determinuje fakt, zda majitel blankosměnky při jejím vyplnění postupoval korektně či v rozporu s ujednáním.

Vyplňovací oprávnění je subjektivní právo majitele blankosměnky vyplnit do směnečného blanketu (blankosměnky) chybějící údaje. Jedná se o specifické utvářecí právo umožňující doplnit do blankosměnky chybějící údaje a tím dát vzniknout úplné směnce.

Obsah vyplňovacího oprávnění

        Obsah vyplňovacího práva vymezuje obsah údaje, který je na jeho základě vyplněn do blankosměnky.

        Je-li vyplňován údaj směnečné sumy, tak obsah vyplňovacího oprávnění určuje, jaká částka může být jako směnečný peníz vyplněna.

        Obdobné je to i s dalšími údaji. Obsah vyplňovacího oprávnění stanoví

  • jaké konkrétní datum splatnosti směnky lze do blankosměnky uvést při vyplňování údaje data splatnosti,
  • jaký konkrétní místní údaj může vyplnitel blankosměnky vyplnit při doplňování údaje místa splatnosti,
  • jakou osobu lze uvést jako remitenta nebo směnečníka při vyplňování jména remitenta nebo směnečníka.

Definici obsahu vyplňovacího práva lze shrnout tak, že oprávnění vyplnit blankosměnku určuje pravidla pro stanovení konkrétního obsahu směnky, který vznikne vyplněním chybějících údajů do blankosměnky.

Rozsah vyplňovacího oprávnění

        Rozsah vyplňovacího práva předurčuje, které údaje mohou být do blankosměnky korektně doplněny. Dopady sjednání rozsahu vyplňovacího oprávnění představuje jedno z kontroverzních témat právního posuzování aktu vyplnění blankosměnky. Ohledně dohodnutého rozsahu vyplňovacího práva a jeho dopadů na výčet údajů, které lze do blankosměnky v rámci aktu realizace vyplňovacího práva doplnit, existuje zásadní rozpor mezi rozhodovací praxí soudů a závěry doktríny. Navenek sice existuje shoda ve vztahu k závěru, že do blankosměnky lze vyplnit jen údaje, k nimž bylo uděleno vyplňovací oprávnění, ve skutečnosti se však jedná jen o formálně deklarovaný postoj soudů, který nenalézá faktické vyjádření v rozhodovací praxi. Soudy uvedené pravidlo, že vyplnitelnými jsou jen ty údaje v blankosměnce, k nimž bylo uděleno vyplňovací právo, v rámci svojí rozhodovací činnosti nerespektují, když toto obchází tím, že nedůvodně konstruují domněnku konkludentního udělení vyplňovacího práva ohledně náležitostí, k jejichž vyplnění nebylo právo vyplnit směnečný blanket uděleno (například rozsudek Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 29 Odo 1621/2006).

Ještě k obsahu vyplňovacího oprávnění

        S vyplňovacím oprávněním není spojena možnost požadovat plnění. Vyplňovací právo umožňuje jeho nositeli konat, a to doplnit do směnečného blanketu chybějící údaje. Oprávnění vyplnit blankosměnku odpovídá povinnost podpisatelů blankosměnky, kteří majiteli této listiny udělili vyplňovací oprávnění, strpět vyplnění blankosměnky a nést důsledky přeměny směnečného blanketu v úplnou směnku.

Spjatost vyplňovacího oprávnění a blankosměnky

První vyplňovací oprávnění je uděleno prvnímu majiteli blankosměnky. Je neoddělitelně spjato s blankosměnkou, k jejímuž vyplnění bylo uděleno. Vazba vyplňovacího práva ke směnce je silnější než k jeho nositeli. Při změně majitele směnečného blanketu tak vyplňovací právo přechází na nového majitele blankosměnky.

Kumulace vyplňovacích oprávnění

K jedné blankosměnce může být uděleno jedno vyplňovací právo, může jich však být uděleno i několik. Obecně platí pravidlo, že každý podpisatel blankosměnky, vůči němuž má být vyplnění směnečného blanketu účinné, uděluje majiteli blankosměnky vyplňovací oprávnění. Může tak učinit samostatně, nebo se tak může stát najednou několika budoucími směnečnými dlužníky v jedné dohodě.

Autor: JUDr. Radim Chalupa, Ph.D.

Potřebujete poradit?

Kontaktuje nás

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.